Talen, geen puzzels!

Ik ben een groot voorstander van het actieve gebruik van Latijn en Oudgrieks. Alleen door een intensief taalcontact ga je beseffen dat Latijn een taal is, geen puzzel. Dit alles dient bij uitstek het hoofddoel van het oudetalenonderwijs: lectuur van authentieke teksten. Over dit ‘levend’ Latijn en Oudgrieks doceerde ik verschillende nascholingen in Vlaanderen, en publiceerde ik een artikel in Kleio. Voor uitstekende websites over de Oerberg methode en ‘actief’ Latijn/Oudgrieks, zie het inspirerende Addisco van Casper Porton, Latinitium van Daniel Pettersson  en de uitgebreide cataloog van Vivarium Novum. Ook de website van de toonaangevende Accademia Vivarium Novum, geleid door Luigi Miraglia, is meer dan de moeite waard.

Voor Vlaamse leraren schreef ik over STEM en klassieke talen, over het voortbestaan van de Grieks-Latijnse afdeling, en over de kwestie Latijn of Chinees.

Waar mogelijk, ga ik heel graag in gesprek met leraren over thema’s die ons allen na aan het hart liggen. Aarzel niet me te contacteren! En kijk zeker ook naar de website van Classica Vlaanderen: het verzamelpunt bij uitstek voor Vlaamse leraren klassieke talen.

Ik ben President van Euroclassica: de vereniging die leraren klassieke talen en antieke cultuur voor meer dan twintig landen in Europa samenbrengt. Sinds 2018 stel ik de Vergiliusopgave voor de Certamina vertaalwedstrijd op.